АГРЕСИВНОСТ

Љубав и агресивност

 

Љубав је процес спајања, а агресивност је процес одвајања. Љубав је сабирање, а агресивност одузимање. И у математици постоје операције сабирања и одузимања, али живот има другачију математику. За разлику од ње, у животу, један и један не дају резултат два, него три.

Љубав процесом сабирања увек даје резултат три, јер то је базични квалитет љубави. Доказ нам нуди свакодневно људско искуство. У свету биљака, процесом спајања настају нови родови и врсте биљака, а у свету животиња и људи њихови потомци.

Љубав је још увек мистерија за човека, иако учествује у њеном космичком плесу. Али, зато је човек експерт за агресивност. Толико је произвео и акумулирао агресивности на планети, да се безазлени човек умори од пливања по њеном океану, пливајући од једног до другог острва љубави.

Агресивност једног људског бића према другом још и можемо некако разумети и објаснити, као борбу за опстанак и  моћ. Али како објаснити агресивност човека према себи самом? Вечна наука зна да је примарни узрок болести човековог тела и ума његова сопствена агресивност, али зато смртан човек и јавно мнење не зна. Због незнања живот се, за многе, котрља као мизерија.

Агресивне мисли упућене другом људском бићу су као отровне стреле одапете из лукова примитивних људи или као бојни отрови савремених људи. Намере агресивних људи су да униште извор опасности коју опажају у свом видокругу. Али, агресивни људи не знају, не виде и неће да виде да се агресивне мисли понашају попут камена који се баца у воду. Као што камен прави концентричне кругове у води који се шире све даље и даље, на сличан начин агресивне мисли праве концентричне кругове у  људском окружењу. И тако таласи агресивности једним својим крајем погађају жртву, а другим онога ко агресивност производи.

Још боље речено, агресивне мисли се крећу кроз међуљудски простор као ехо. Када човек викне у простору без много објеката, његов глас ће се одбити од првог објекта и вратиће се у истом звуку његовом уху. На исти начин се понашају агресивне мисли….На тај начин човек самог себе повређује и разболева.