ВИРОВИ

Вирови живота

 

Вода је заљубљена и у небо и у земљу. Увек долази из висина да би дотакла жедну природу земље. Када слети са небеских висина она наставља свој лет чак и по земљи, текући у све ниже пределе док не дође у најниже сеновите долине планете. И ту нађе свој океански мир.

Вирови

Вирови у води представљају плес воде, земље и простора. На месту где нема земље, простор повуче воду да би јој показао нови пут до нове земље. Не зна се ко је у кога више заљубљен, простор у воду и земљу или оне у простор, али није ни важно. Битно је да они чине трајно тројно јединство љубави.

Љубав је процес привлачења који непрекодно тече од памтивека и пре. Човек је биће састављено од земље, воде и простора. Он је производ те исте љубави. Када смо жедни ништа не може да утоли нашу жеђ као вода. Када смо гладни, ништа не може да утоли нашу глад као земља и њени производи. Када смо пресити ништа не може да утоли нашу ситост осим простора који има суштину празнине.

Човек, док тече по површини реке Живота често упада у њене вирове. Сусрет са вртлозима Живота у нама рађа страхове. Ми се панично отимамо његовим вртлозима јер замишљамо да нас они воде у смрт. И то што замишљамо то нам се и деси. Најопаснији за живот  су вртлози људског ума. Вуку нас у дубине земље смрти до океана бесмртности у коме се људи даве без свести где се налазе.

Решење за излазак из вртлога Живота је препуштање његовом току. Ако сачувамо свест док тонемо у његове вирове, видећемо да ће нас он безбедно избацити на другу обалу, живе и здраве.

Сећам се приче просветљеног индијског мудраца Оша, како је као младић свесно и намерно скакао у вирове реке да би искусио где ће га они одвести. И сваки пут су га живог и здравог довели до безбедног места. Не морамо као Ошо да скачемо у вирове река, али морамо у вирове Живота, јер он нас не пита хоћемо ли или не.

Кад је већ то неминовност живота, ако останемо смирени и свесни док нас вртлог гута, дочекаћемо тренутак да нас избаци на безбедну и лепшу страну живота, живе и здраве.
Страх и паника у вртлогу Живота убрзава пропадање и нестајање.