ЖЕЉА

Жеља није ништа друго

до твоје прошло искуство

у трагању за понављањем

Ошо

Жеља је ментална слика неког објекта, објекта у најширем смислу те речи, коме се тежи у свету физике. Можемо рећи да је жеља пројекција субјекта у објекат жеље. Другим речима, жеља је форсирање објекта. Објекти пак, могу бити материјални, социјални, умни и духовни. Човек може да има много жеља, мада има људи који их имају мало или тек понеку жељу. Ја замишљам простор ума са жељама као ноћно небо посуто са безброј треперавих звезда.

Жеље сијају у мраку ума као звезде. Исто тако, жеље су удаљене од својих остварења као што су звезде удаљене од погледа посматрача. Без обзира на то, живот без жеља би некако био сиромашан и монотон. Када кренемо у акцију достизања својих жеља наша егзистенција постаје занимљива и надахнута новом енергијом.

Жеље настају из контраста живота бића. Сиромаштво рађа жељу за богатством. Болест рађа жељу за здрављем. Нерад рађа жељу за стварањем. Досада рађа жељу за забавом. Међутим, постоје лажне жеље и аутентичне жеље. Псеудожеље воде личност невидљивим трагом у пропаст. Много је људи на свету који су жртве својих заблудних жеља.
Упознао сам много људи који не знају шта желе. Евентуално, желе храну, воду, секс, одећу, заштиту и сигурност опстанка, али то нису жеље, него потребе. Потребе су минимум жеља. Човек без потреба је мртав човек. Жеље су потенцијали људског духа. Потребе су потенцијали људског тела.
Треба запамтити шта је природа жеље, то да је она потенцијал могућности. Између жеље и њеног остварења простире се дуг пут. Многе жеље се никад не остваре, а неке после дугог времена, често кад смо се престали и надати да ћемо их остварити.
Жеља је уствари семе човекових могућности. Да ли ће то семе почети да клија и расте зависи од сваког појединца, од његовог ангажовања у култивисању своје жеље. Неговање жеље је уствари израда стратегије њеног остварења. У тој стратегији морају бити операционално дефинисани сви елементи стварања.
Човек стваралац најпре мора донети одлуку да ради на остварењу своје жеље. Након донете одлуке покреће намеру да иде у њену реализацију, при чему намера представља ангажовање велике снаге пажње према објекту жеље и свим корацима на путу њеног остварења.
Кључни механизам на путу остварења представља претварање жеље у циљ. Циљ је поиспољена жеља, а жеља је поунутрени циљ. Када имамо јасан циљ ка коме идемо, правимо пројекат како доћи до њега. Саставни део пројекта чине план и програм активности. Јасно дефинисан план и програм покрећу човека на акцију, а нужне акције обавезно воде до остварења постављеног циља. То је пут неговања жеља.