ЛЕЊОСТ

ЛЕЊОСТ

 

Лењост је широко распрострањена ментална болест. Међутим, због ње нико не иде на психијатријски третман. Слично лакој прехлади због које људе не одлазе лекару, лењост се доживљава као лака нелагодност.

Да би човек био свестан стања лењости мора је јасно разликовати од наоко сличних стања. Умор, на пример није лењост. Ни одмарање није лењост. Безнађе, које рађа пасивност у понашању, такође није лењост. Хипнотичко стање свести такође није лењост.

Лењост увек настаје и траје у уму, а манифестује се у понашању. Зашто и како настаје није лако одредити јер њу покрећу многи физички и метафизички узроци. У концентрационим логорима, затвореницима су давали воду за пиће обогаћену флуором, да би им парализовали вољу и борбу за опстанак.

Храна, вода и друга пића сигурно мењају стање ума до нивоа лењости. Човек који се преједе аутоматски постаје лењ. Човек у алкохолисаном стању има успорене све умне и телесне процесе. Ко зна, можда Закон о обавезном флуорисању воде у градским водоводима, директно подстиче развој лењости код људи. Произвођачи и конзументи ГМО хране само верују да она неће имати штетне последице по здравље. У сваком случају, значи да физички фактори узрокују лењост код људи.

Међутим, и социјални агенси могу да генеришу лењост, не само појединца, већ и целе популације. У сваком друштву, породица може бити извор среће, али и несреће. Родитељи својим васпитањем могу да однегују децу са лењим карактером. Понекад учесталим забранама, често учењем по моделу и врло често презаштићивањем од личне одговорности. Друштво са погрешним вредносним системом, у коме је култ рада и стварања маргинализован, може да одгаја генерације младих у нараштаје лењих људи.

И метафизички фактори лењости су многобројни. Као што рибе пливају у води, тако људи пливају у океану информација. Планетарни ум се зове ноосфера. За разлику од физичких сукоба и ратова, метафизички се не виде и не чују, што не значи да  не постоје. Док спавамо, како знамо да нам неко не шаље сугестивне мисли као у хипнози? Уосталом, и када смо будни, зар нисмо преплављени пропагандним порукама са телевизијских и радио канала, које нам сугеришу да ћемо куповином свега и свачега бити срећнији.

У хијерархији вредности човечанства, храна, секс, новац и моћ су највеће вредности многих људи. Уосталом, кроз историју је главни покретач друштвених вредности била девиза – хлеба и игара. Господари живота и смрти, третирају обичног човека као и сваку другу марву. Уместо затварања у торове и фарме, људе затварају у њиховим умовима, дајући им привид слободе.

Духовне вредности, шта је то? Духовност је за многе само игра речи. Смисао живота, тај задатак скоро нико поставља. Без свести о духовности нема ослобађања из окова лењости. Каже се, како на Небу, тако и на Земљи. Обрнуто не важи. Небо, односно метафизички простор је извор живота, а физички простор је ушће живота. Логично, без извора нема живота. Лењост је мртваја живота.

 

www.psihologijastvaralastva.wordpress.com