ПРИНЦИПИ

ПРИНЦИПИ ЖИВОТА

Живот као феномен је беспочетан и бескрајан. Зашто  нема почетак и крај не може се објаснити, јер Живот је мистерија у којој свако од нас учествује. Ипак, живот има своју структуру у виду редоследа принципа.

СТВАРАЛАЦ УМ ТЕЛО

Принцип је део редоследа, а редослед је след делова. Сви су делови неопходни да би било редоследа, а принцип је први део редоследа или његов почетак. Све појаве у животу се манифестују по неком редоследу. И живот, као првобитна појава има свој редослед и своје принципе. 

Човек је део живота. И он има своје принципе и редослед живљења. Људи који не поштују принципе живота доживе стање несклада са животом. И склад има своје принципе. Принципи склада су истина, доброта и лепота. Другим речима, живљење у нескладу са животом изражава се кроз лаж, зло и ружноћу. Људи који живе у хармонији са животом, живе у истини, доброти и лепоти. 

Зашто људи упадају у стање несклада са животом? Зато што не уважавају његове и своје принципе. Врхунац живота у нескладу се зове хаос. У древном ведском спису, Линга Пурана, пише да је данашње доба планетарног живота, доба хаоса, Калјуга. Калјуга је врло слично срБском изразу каљуга. У савременом свету су изгажени и згњечени сви принципи живота, што је живот претворило у каљугу живљења.

Сваки човек на планети је верујуће биће, без изузетка. Веровање у материју и неверовање у нематерију је доминантна религија на Планети. Свака религија изнедри своје религиозне фанатике, па и религија материјализма. Они не живе у истини, правди и лепоти. Истина има разна лица. Тако је правда лице истине, као и лепота. Знање је лице истине, а незнање њена негација. Незнање такође рађа, али рађа несклад, неправду, глупост и мржњу.

Истина је да постоје принципи живљења. Лаж је да они не постоје. Људи су одувек тежили да живе у складу са принципима истине. Њихове тежње су сублимиране у лику Хермеса, древног мудраца који је учио људе принципима живота:

1. Принцип духовности: Живот је интелигенција
2. Принцип стварања: Сваки вид живота настаје претварањем интелигенције у материју
3. Принцип рађања: Cве настаје уједињавањем супротности
4. Принцип одраза: Како је на неиспољеном плану, тако је и на испољеном плану
5. Принцип двојности: Сваки вид живота има своју супротност
6. Принцип кретања: Живот се креће у ритму, кроз фркевенције и амплитуде
7. Принцип узрочности: Свако стање, процес и облик има свој узрок и последицу


Како можемо применити ове фундаменталне истине за практично живљење? Одговор је очигледан. Ако не заборављамо на њих у свом свакодневном животу, кроз своје одношење према разноврсним видовима живота.

Најпре, не смемо заборавити да је Живот саткан од интелигенције. Не од 108 елемента Мендељејевог периодног система, него од интелигенције. 108 елемената у природи постоје, али нису они створили интелигенцију, него интелигенција њих. Ако баш цепидлачите, и тврдите да су и они интелигенција јер их је створила интелигенција, то је тачно, као у зен коану, шта је старије – јаје или кокошка. Али, то не ремети фундаменталну истину живота – Живот има структуру интелигенције.

Ми пливамо у океану свемира интелигенције, као што рибе пливају у океанима воде планете, а да нису свесне тога.

Дакле, кад се ујутру пробудите и изађете из куће, не заборавите да пловите, не само кроз простор и ваздух, већ, примарно кроз свемирски океан интелигенције. Не будите наивни. Све је живо и интелигентно. Јагаду Чандрас Босе, доктор ботанике је то и експериментално доказао микроскопом који увећава стања и појаве несразмерно више од до сада познатих и установио да и метали имају осећања и све одлике живота, рађање, раст, зрење, цветање и давање плода. То исто тврде сви мудраци човечанства од ведских времена. 

Модерни људи такво веровање називају анимизам, сами верујући да је њихова вера супериорнија од анимизма. Међутим, супериорнија је само она вера која има већи интезитет веровања. Има много људи који верују да ми пливамо у свемиру глупости, а не интелигенције. Штета за њих. Чувајте се епидемије идеја, јер Буда рече, ко се дружи са будалама и сам постане будала, а ко се дружи са паметним људима и сам постане паметан.