КОНФЛИКТ

СУКОБ

Живот има свој лик, али има и наличје. Нема живота без полова или супротности. Живот је синоним за кретање, али оно највеће. Кад нема кретања нема ни живота. Кретање се одвија кроз супротности. И у људском ходу кретање се изводи померањем час леве, час десне ноге у простору. У току кретања, да ли лева и десна нога сарађују или се сукобљавају да би испуниле циљ свога господара?

Да ли је ток живота последица сарадње или сукоба његових супротности? Сви људи воле сарадњу а мрзе сукобе иако у њима добровољно учествују. Да није можда сукоб прерушен облик сарадње, с обзиром да га нико не избегава? Сама реч сукоб говори да две стране учествују у истој коби, јер коб је друга реч за судбину. Дакле, људи заједничким снагама одређују своју судбину.

Сукоб је борба супротности. На нивоу неорганске материје та борба супротности се зове трење. На пример, из трења два камена настаје варница и ватра. На нивоу органске материје, борба супротности се зове борба за опстанак или продужавање живота. У свету људи тај сукоб супротности се зове рат.

Сви ми смо, свакодневно сведоци непрекидног сукоба у свету око себе и у себи. Без обзира колико појединац тежи за унутрашњим миром, у њему се непрекидно рађају немири. Чак и кад се роди нека форма мира која се зове досада, она аутоматски производи велики немир и жељу да се уништи.

Кажу да је породица место мира, али лажу. Светске статистике истраживања убистава показују да више од половине свих убистава у свету се дешавају у кругу породица. Проценат развода такође потврђује тврдњу да је породица често место сукоба.

Сукоби међу народима и државама су такође доказ да нема живота без конфликта. Сукоб је зачин егзистенције.

Дакле, ако човек избегава сукоб, он је већ мртав човек, иако његово тело још није умрло. Ако не избегава конфликт опет може настрадати и, можда умрети. Шта да се ради да би човек преживео и остао победник? Мора користити силу противника да би победио, као у борилачкој вештини аикидо.

На светском првенству у Хонолулуу шесдесетих година двадесетог века, мајстор аикидоа Коићи Тохеј је изазвао осам светских рвача да га поразе  у рингу. Били су поражени иако је Тохеј био висок око један метар и шесдесет сантиметара. Коићи Тохеј је ученик још већег мајстора аикидоа који се звао Морихеј Ујешиба.