УЗОРИ

Узори

 

     Творац је створио човека на своју слику и прилику, односно по моделу себе. Зато и човек ствара на слику и прилику Творца, а слике Творца су неизбројиве. Човек је направио ваздухоплов, на пример, по узору на птице. Подморнице је саградио по узору на рибе…. Постоје бројни примери како човек ствара по узору на природу која је једно од лица Творца.

Узори

     Не би смели да игноришемо узоре, јер они су модели стварања. Сујета, гордост, цинизам, уображеност, све су то инструменти непоштовања узора. А врхунац непоштовања је поштовање лажних узора, а то је већ аутострада страдања.

  То су енигме света физике, облика и физичким чулима доступних појава. И у свету метафизике постоје лажни и истинити узори. Изабрати погрешне узоре у сфери духовности је још лакше него у световном свету, јер се последице не виде одмах.

   Aли, ми можемо изабрати добре узоре из свакидашњице и пренети их у духовни свет. На пример, гађање луком и стрелом. Ова дисциплина је једноставан модел како се треба понашати у пољу духовности. У стреличарству постоје три бића, која су у ствари једно биће: стрелац, мета и лук са стрелом. Да би стрела дошла до циља, неопходно је одређено понашање стрелца.

     Да би стрелац дошао до циља, он мора да застане, усмери лук са стрелом према циљу, да концентрише сва своја чула према њему, и повуче струну лука са стрелом уназад, и после темпираног времена да је отпусти према циљу.

     Најварљивији фактор процеса гађања је рад ума. Ум је, колико год то парадоксално звучало, реметилачки фактор људске ефикасности. Решење је у повлачењу струна ума уназад, све док не буде гола пажња једина стрела ка мети.

     Повлачење ума уназад у сфери духовности, назива се тиховање.

   Као и у стреличарству, достизање било које мете у животу зависи од тренинга.

Психолог Срећко Лазић