БУМЕРАНГ

Бумеранг непраштања

Можда неки и не знају да су стари Абориџани користили оружје у лову, које су тако конструисали да се враћало ловцу ако промаши ловину. Бумеранг је инструмент у свету физичких облика и односа.

Али, и у метафизичком свету постоји бумеранг. Иако је метафизички инструмент врло софистициран, принцип дејства је исти као и у поиспољеној реалности.

Ко зна, можда су га Абориџани опредметили захваљујући својим духовним перцепцијама у свету духовности. Међитим, сви људи свакодневно употребљавају бумеранг у  међусобној комуникацији, иако многи нису свесни свога деловања.

У духовној сфери бумеранг може бити више или мање префињен, од бумеранга мисли и жеља, преко бумеранга осећања и речи до бумеранга поступака и дела. Ипак, постоји битна разлика између физичког и психичког бумеранга. Физички, када промаши мету, враћа се власнику али га не повређује, пре свега захваљујући његовој опрезности и свести.

Психички бумеранг најчешће измиче човековој пажњи, тако да га повређује у свом повратку. То се најлакше види у феномену конфликта међу партнерима било које врсте. Иако је конфликт узајамна агресивност, која је агресивност без обзира да ли се партнери бране или нападају, њега одликује феномен дуготрајног непраштања. Непраштање је хронично одапињање стрела агресивности разних врста према партнеру.

Свака агресивност па и она упакована у форму непраштања понаша се по принципу лета бумеранга. Можда и удара у своју жртву али се непрестано враћа свом власнику. Враћена агресивност тихо и упорно разара телесна и психичка ткива човека. Непраштање је рат слабих бића која верују да не могу живети без подршке неког другог. Опростити значи учинити однос простим, без компликација мисли, жеља, осећања, речи и дела у међусобном односу.

Прост однос је однос безинтересне љубави. У непраштању нема љубави.

Психолог Срећко Лазић