ВИЛАЈЕТ

Узми што ти срце тражи

 

Живот можемо дефинисати на бројне начине и све дефиниције имају смисла. На пример, можемо рећи да је божја башта у којој свега има. Од сагледавања разноликости живота може да нам се заврти у глави. Из те баште свако бере шта хоће, јер човек је, примарно, биће слободе избора.

Неки су  прочитали, а многи нису древну причу Тамни вилајет. Неки ратници или ходочасници су дуго путовали по божјој башти док нису дошли у једну земљу обавијену мраком. Док су ходали напипавајући правац газили су по некаквим каменчићима који су успоравали њихов ход. Одједном, из мрака су чули громогласни стерео глас: “ Ако узмеш кајаћеш се, а ако не узмеш, опет ћеш се кајати. “ Пошто је било свеједно, неки су узели, а неки нису. Када су напокон изашли из те мрачне земље, видели су да понеки  у рукама  држе драго камење…….

Пре неколико година у наш тамни вилајет долазили су монаси из Кине, из манастира Шаолин. Ишао сам да видим њихову представу. Они управљају телом, материјом и духом на невероватан начин гледано очима нас обичних смртника. То можете и сами видети на интернету. Евидентно је да они, људи као и ми, поседују знање које већина на овој планети не поседују.

Шта нам више треба од знања до зналачко управљање умом, контролисано неговање савршеног здравља тела и безбедно деловање у животном окружењу?

Њихово понашање показује да на планети негде постоји савршено знање са чијег се извора напајају ретки појединци, за разлику од оних скоро седам милијарди становника ове планете. То су знања за широку практичну примену, али скоро нико неће да их узме. Зар није невероватно да већина радије бира мизерију него светлост истинског знања? Олдоус Хаксли је написао књигу Philosophia perennis  ( Вечна философија ) у којој је сабрао мудрост цивилизације кроз историју, онолико колико се она може пренети речима. У њој је доказао да идеје космичке интелигенције од памтивека не престају да зраче и разгрћу мрак Тамног вилајета.

Незнање је мрак. У њему тумарају бића која неће да се сагну и узму бар понеки дијамант трајног знања док ходају овим вилајетом.

Истинско знање је уметност неговања контролисаног тока умовања.