ЕНЕРГИЈА

ЕНЕРГИЈА

 

У животу, у свим сферама, постоје модерни и демоде трендови. И у сфери вербалног изражавања и комуникације постоје модерне и популарне речи. Данас је веома популарна реч енергија. Људи воле много да причају, чак и онда када та прича ништа не значи и не говори.

Да би прикрили празнину својих разговора, многи се користе страним речима, јер што их свет мање разуме, они остављају већи утисак учености. У тој манипулацији иду толико далеко да и саме себе убеде да нешто знају и када не знају. Данас се много манипулише са појмом енергија.

Први господар енергије био је Прометеј. По грчкој легенди, украо је ватру од богова и подарио је људима. Његово име значи, човек знања. Само људи са искуством имају знање. Сви други су теоретичари. На крају је дошао Тесла, Прометеј новог доба, који је објединио теорију и праксу, и подарио људима нову енергију богова.

Грчка реч енергија има исто значење са срБском речју кретање. Енергија је кретање. Лако је мантрати са речју енергија, али шта се креће? То скоро нико не говори. У свету физике крећу се електрони и многе друге честице или таласи материје. Али шта се креће у свету метафизике? И, да ли је електрон, физички или метафизички феномен?

Све те непознанице говоре о незнању учених. Његош рече, што ме брани кад ме не одбрани. Нема помоћи од речи. Енергија, биоенергија, психичка енергија, све су то речи од којих нема помоћи. Искуство је једини ауторитет. Ако немамо искуство енергије, узалуд нам све речи и приче о енергијама.

Живот и енергија или кретање су синоними. Живот је интелигентно, или сврховито кретање. Када енергији одузмемо људски лик, ми тонемо у незнање или мрак. Елементарна јединица људскости је мисао. Мисао је енергија. Искуство мисли, сваки човек има, тако да сви ми имамо искуство енергије. Али, шта то вреди, када људи трагају за неким другим енергијама изван себе. Траже енергију, а беже од енергије.

Мисао је моћна енергија. Као све друге енергије у природи има два лика, може да ствара али и да разара. Иако, као што рече наш песник Бранко Миљковић, уби ме прејака реч, мисао других људи може да нас рани или убије, најопаснија је сопствена мисао, ако није под контролом.

А, код већине људи на планети, мисао није под контролом. На планети влада рат мисли. Атмосферу Земље прожима ноосфера, сфера мисли људи.

Биће је философски израз филисофа егзистенцијалиста, Сартра, Хајдегера, Кјеркегора, уместо древног израза душа. Биће или душа је енергија, боље рећи, генератор енергије. Стваралац је најбољи израз за душу или биће. По дефиницији, стваралац је генератор енергије. Сваки човек је по пореклу или потенцијалу стваралац, јер Творац је створио човека на своју слику и прилику, односно, удахнуо му је или инсталирао у њега, моћ стварања.

Моћ стварања, шта је то? Моћ стварања је преобразба нетвари у твар. Сила стварања је трансформација мисли, елементарне енергије људскости, у твар или материју. Она може или да нас преобрази или да нас уништи, све зависи, да ли управљамо енергијама свесно или несвесно.

У бајци о краљу Миду, Мид је, по сили своје моћи стварања, све што додирне, претварао у злато. И злато му је угрозило живот. Недостајала му је свест о Ствараоцу.

 

www.psihologijastvaralastva.wordpress.com