ЛЕПОТА

ЛЕПОТА

 

Лепота, изгледа, не може да се дефинише, јер свака дефиниција се завршава таутологијом, лепо је лепо. Ретке су појаве које не могу да се дефинишу, као празнина, на пример, или тишина. Зашто? Зато што су то појаве из света метафизике које се директно одражавају у свету физике, у испољеној стварности. Ако кажемо да је празнина одсуство облика, а тишина одсуство звукова, том негацијом нисмо дефинисали природу простора и тишине.

Лепота је одраз духовности у испољеној стварности. Неиспољена реалност је савршена. Њој се ништа не може додати ни одузети, зато и јесте савршена, као што и сама реч каже. И лепота је савршена. Ни њој се ништа не може ни додати, ни одузети.

Ако пажљиво загледате у лица трудних жена, видећете да су увек и све лепе, без обзира на висину, облике тела и лица. Биће које носи у себи пород је савршено биће, јер то је одраз невидљиве божанске реалности у испољеној реалности. Када доживимо излазак или залазак Сунца, опет видимо савршенство лепоте, јер Сунце и Небо су савршена целина, чак и када облаци сакрију њихов склад.

Када се загледате у пролеће, у млад, тек отворен лист, не можете да не осетите његову лепоту, јер у том тренутку ви сте сведоци јединства пуноће живота, јединства светова физике и метафизике. Тек у јесен видимо да у њему нема свежине из света метафизике. Сваки цвет је симбол лепоте и лепота сама по себи. Цвет је осмех неиспољене реалности у овом свету облика и материје, која људима шаље информацију да постоји, да је не заборавимо.

Сва су бића делом себе уроњена у свет метафизике, као што је лотос уроњен у муљ, или свака биљка у ткиво земље. Ако одсечемо корен, што већина људи чини целог живота, биће умире, можда полагано, осамдесетак година, али одлази. Где?

Људи који одлазе у метафизички простор, такође буду лепи тих дана, без обзира на форму својих тела. То је зато што су својим бићем више уроњени у свет духовности, него у свет материје.

Можда је дефиниција лепоте ипак могућа. Лепо није лепо зато што је лепо. Лепота је присуство духовности у свету материје. Тек тада, лепота је савршенство.

 

www.psihologijastvaralastva.wordpress.com