МАНИПУЛАЦИЈА

Манипулација

 

Ми Срби смо лингвистички снобови. Не знам да лу су други народи такође лингвистички снобови, али ми дефинитивно јесмо. Сноб је скраћеница латинског израза sine nobilita te, што значи без племенитог порекла. Реч манипулација је тешко преводива на срБски језик, иако је сви добро осећамо. И реч комуникација се ушуњала у наш језик толико да је доживљавамо као да је наша.

Комуникацију више не морамо ни да преводимо, али шта је са манипулацијом? Манипулација је подмукла комуникација, или на нашем језику, подмукли разговор са намером преваре и завођења саговорника. Можда је најбољи превод за реч манипулација завођење.

Комуникација или разговор је размена инфирмација, али поштена размена информација, без варања. Манипулација је непоштена комуникација. И са том дефиницијом долазимо до суштине проблема комуникације. Где је граница између комуникације и манипулације? Очигледно у линији разграничења која се зове искреност. Свака, назови комуникација која у себи не садржи искреност је манипулација.

Један заиста интелигентан  човек рече, да 75% људи у међусобној  комуникацији  уствари не комуницирају, него манипулишу. Уз то још тврди, да и оних скоро 25% процената би то исто радили, али јадни не умеју. Ако погледамо у слику природе, видимо да је то заиста тачно. Природа је вечни процес манипулације са циљем асимилације.

Принцип природе се зове борба за опстанак који се манифестује као ланац исхране. Вируси и бактерије једу неорганску материју, а њих једу прости вишећелијски организми. Инсекте једу ласте и други летећи организми, а њих јаче птице и предатори. У мору, мање рибе једу веће, а њих оне веће и највеће. На копну је ланац исхране дотеран до савршенства. У хијерархији предатора човек је највећи предатор.

У борби за опстанак манипулација је најсофистициранији инструмент асимилације. Људи једни другима постављају невероватан сплет замки и удица како би их упецали у своја гладна уста манипулације и сажвакали до јединства комуникације и љубави. Тако испада да је манипулација бизаран чин љубави, као у  страсном загрљају лава и антилопе.

Лав је увек у екстази, у том загрљају, али како ли је јадној антилопи? Сваки човек треба да се запита да ли је у комуникацији манипулација лав или антилопа.