СКЛАД

Свемир је склад

 

Језик је директни производ космичке интелигенције. Ако се загледате у санскрит писмо, видећете да се слова пишу одозго према надоле, за разлику од свих других писама. Древни ведски мудраци кажу да су своје писмо добили одозго, из простора космичке интелигенције. У свакодневном искуству често кажемо да нам је нешто ПАЛО на ум, односно да је нека идеја дошла у простор ума са неке неодређене висине, из неког много већег простора.

Тај огромни, несагледиви простор ми зовемо свемир. Није случајно настао тако речит појам. Настао је из директног искуства гледања у свемир. На пример, ноћу када гледамо у звездано небо безазленим очима, без промишљања, прво видимо непомућени мир неба, док истовремено не видимо његове несагледиве крајеве и дубине. Како другачије да га назовемо него СВЕМИР?

Свемир је друго име за равнотежу, за уређени поредак, за склад или хармонију. Све су то атрибути свемира. Можемо слободно рећи да је свемир наш дом и ми његови становници. Неки би рекли да је свемир наш Творац и ми његова деца, чиме изражавају своју веру да је свемир интелигентно биће несагледивих димензија. С обзиром да су људи саткани од интелигенције, сасвим је природно да их је створила такође нека интелигенција.

Кад год интелигенција делује она ствара ред, хармонију и равнотежу. Појединачно неинтелигентно деловање ствара неред, разарање и хаос. Зашто би се интелигенција повукла кад је већ интелигентна? Вероватно због своје намере. Она врло често, намерно прави неред и разара да би из рециклираног материјала живота створила нешто још лепше и складније. Древна народна мудрост зато каже, у сваком злу има нешто добро.

Тако то бива. Живот је равнотежа његових делова, као у игри клацкања на клацкалици. Ако седимо у пару на клацкалици, крећемо се наизменично горе и доле  због неравнотеже масе саиграча и места где они седе у односу на центар клацкалице. У одређеној позицији и распореду масе и места седења нема клацкања и осциловања. Играчи се налазе у савршеној равнотежи. Кад се наруше принципи равнотеже почиње наизменично осциловање играча по путањи горе и доле.

Сви смо ми играчи на клацкалици свемира. Веома је важно да знамо где смо позиционирани у односу на центар свемира и колика нам је маса у односу на масу саиграча ако хоћемо или нећемо да нарушимо равнотежу и мир Свемира.