СВЕСТ

Свест

 

О свести се не пише много, иако се свакодневно спомиње у комуникацији. Свест је циљ свих наших намера и напора. Без ње ми смо промашена бића. Многи људи се у животу понашају као гуске у магли, односно, без свести тумарају у простору света. Ова аналогија сликовито  описује људско понашање без свести.

У ведској и постведској традицији лотос је симбол свести. Као и лотос свест израста из мочваре незнања и постаје цвет људскости. У свету материје дијамант је веома вредан и скуп минерал и због своје лепоте, али и због своје  тврдоће у индустрији. У свету нематерије свест има квалитете дијаманта. Свест је неуништива структура метафизике и њен најлепши цвет, и мост са светом физичких облика и појава.

Без свести живот је примордијални хаос. Постоји делимична свест, али то је релативан појам. Делимична свест је уствари свест замућена  прљавштином света, као што је вода замућена материјом света иако је по својој природи оличење чистоће и бистрине. За разлику од воде која заузима ограничени сегмент простора, односно негде је има, а негде нема, свест је свепрожимајућа сила простора.

Свест је рефлексија космичке интелигенције која је свеприсутна суштина и извор свемира. Човека у суштини чини човеком његова интелигенција и свест. И његову свест, као воду, запрљају нечистоће света, али суштина и особине свести остају неизмењене. Боравити у чистом стању свести је право блаженство и највиши и најлепши доживљај.

Када људи трагају за задовољствима разних врста, они у бити траже тај врхунски доживљај блаженства, изнад доживљаја задовољства, среће и радости, који само свест може да подари. Свест има релације са умом, али имају различите природе. Ум је субтилна материјална структура, а свест префињена нематерија. Бивање у стању ума се зове умовање и тај процес је огромни потрошач људске енергије.

Бивање у стању свести, што значи бивати у стању неумовања, има за последицу доживљај блаженства који проистиче из енергије бића која се никако не смањује. Умовање  произилази из субјективне перцепције опасности што значи да је увек праћено емоцијом страха, били ми тога свесни или не. Разумевање је стварање дистанце према умовању и прекидање тока страха.  Разумевање је потпуна свест која укида свако осећање страха.

Највећа срећа у животу је живети у стању свести.