СЕКС

Секс и грех

 

 

 

Када бирамо за себе, желимо узети нешто вредно што ће нас оплеменити. Међитим, искуство показује да је избор често игра на срећу, јер оно првобитно изабрано као вредно, накнадно се покаже као штетно по наше интересе. Исто тако, дешава се  да се изабрано као лоше, у будућности покаже као добро по нас. Дакле, избори су променљива игра на срећу.

Када бирамо чему ћемо поклонити своју пажњу, врло често бирамо на основу само једне речи. У нашем репертоару вредности постоје омиљене и неомиљене речи. Дефинитивно, поред речи смрт, најнеомиљенија реч је грех. Да бисмо објаснили зашто је то тако, морамо потражити објашњење у историјском контексту развоја колективне свести једног друштва.

Грех је именица од глагола грешити и значи промашити мету или циљ. Промашити циљ значи погрешити. У изворном значењу грех је промашени циљ. Тако гледајући на стварност људску, грех је свакодневна људска појава, јер сви ми, нема дана, када не грешимо. Али постоји једно скривено, а широко прихваћено значење греха, грех у пољу сексуалности. По принципу асоцијација, кад год помислимо или кажемо грех, многи имају асоцијацију на грех у сексуалном искуству. Пошто црквени посланици врло често користе појам грех, сасвим је вероватно да је то разлог њене неомиљености и драфтовање у табор атеиста.

На помен речи секс и грех сви удвоструче своју пажњу. То је зато што смо сви дошли на овај свет кроз портал секса, и останемо фасцинирани њиме целог живота, као лососи, који гину на путу повратка порталу свога живота. Лососе могу још и да разумем, али људе, кад уђу у фазу зрелости и остану заслепљени сексом целог живота, баш и не могу. Ово није изјава против секса, баш напротив. Секс мора бити спонтан као и дисање. Ко још прича и мисли о дисању, осим научника и дављеника?

Многи људи су фасцинирани или заслепљени темом секса, чак и они који су га се вољно одрекли. Опседнутост сексом је рупа на каналу људског стваралаштва, кроз коју отиче наш креативни потенцијал у пустињу. Што више енергије трошимо на наркотик секса мање је имамо за укупно стваралаштво, што је економски принцип реципроцитета. Стално експериментисање и обузетост сексом је грех, јер на тај начин људи промаше поенту живота.

Да бисмо се ослободили зависности од наркотика секса, не треба да улазимо у асексуалност, него да истражимо свој грех. Први корак је храбро суочавање са њим. Немате грех у пољу сексуалности? Ви сте онда стваралачко биће иза кога се виде материјални докази вашег стваралаштва. Имате грех у пољу сексуалности? Доказ су недостаци продуката вашег стваралаштва у животу и незадовољство животом, својим и целим.