ЧАСТ

Част и поштење

Част и поштење су постале неразумљиве  речи, као да потичу из неког страног језика. О часном и поштеном понашању читамо још само у песмама косовског циклуса, а и њих теже да избаце из васпитног система. Част и поштење можемо слободно уврстити у речнике страних речи и израза. Али да се подсетимо.

Частити некога, значи дати нешто од себе другом, које и њему нешто значи, на материјалном или спиритуалном нивоу. Даје увек онај ко има шта да понуди и да. Част је, као што и сама реч каже, честица или део нечијег обиља која се одваја за неког другог. Она може бити материјална, али је много чешће идеална, у форми племенитих идеја, осећања љубави, добронамерних жеља, подстицајних речи и отмених гестова.

Частан човек је онај који у себи поседује обиље људских врлина и идеала достојних људи. И материјално сиромашна особа може бити часна ако у себи поседује обиље људских врлина. Важи и обрнуто, материјално богат човек, чак и ако даје или части сиромашне људе својим новцем и богатством, може бити нечастан ако је његово давање праћено скривеним намерама на штету онога ко прима поклоне.

Частан човек не може да буде и частан и непоштен, као што и поштен човек не може бити такав ако је нечастан. Част и поштење су повезани као полови магнета, један без другог не постоје. Част  увек иде из унутрашњег света човека и говори о квалитетима његове људскости. Поштење увек иде из међусобне размене између људи у којој поштен човек будно мотри да својим намерама и акцијама не узме више, а да мање.

Поштен човек се увек држи космичког принципа поравнања који је уткан у све релације универзума и не потчињава се току времена. Поравнање дође на наплату, пре или касније, али неизоставно дође. Поравнање је део принципа детерминизма и космичке интелигенције.

Поштен човек се у свакој прилици и неприлици пита, да ли је дао у истој сразмери у којој је узео. Поштен човек не поступа из осећања страха, страха од суда јавног мнења или суда Космичке Интелигенције. Он поступа из суда љубави који се никад не може испразнити, без обзира колико се из њега излива.

Давање из љубави је као давање на интернету. Рецимо, ви имате неку вредну књигу у електронској форми и решили сте да је поделите са другим људима, за њихово добро. Што је шаљете на више адреса, ви сте све богатији, а она и даље остаје у вашем поседу.