ВЕРНОСТ

Верност

 

Верност проистиче из вере. Вера настаје из поверења, а поверење се гради кроз искуство. Ако смо током искуства стекли сазнање да нас партнер воли, ствара се узајамно поверење које траје у одређеном временском року, али докле? Статистике говоре да је верност у модерно доба све краћа и краћа, а разводи бракова попримају појаву масовне епидемије.

Верност2

Верност је идеал. Заузима високо место у хијерархији социјалних вредности. У свакодневном животу је ретка појава. Неверство је уткано у природу људске себичности. Већина људи жели све за себе, али не и све за друге.

Постоји ли искрено неверство? Оно подразумева договор партнера на неверство, без прекидања партнерског односа. Нешто слично раде партнери свингери. Њихово неверство се односи само на сексуалну компоненту односа. Међутим, партнерски однос је вишедимензионалан. У себи садржи емоционалну, породичну, економску компиненту и друге личне и конвенционалне разлоге за очување односа.

Верност проистиче из једнакости партнера, а не из равноправности. А, једнакост скоро да не постоји, што се види голим оком искуства. Нико ни на кога не личи по физиономији, ни по висини, ни по снази. Сви смо различити. Равноправност и једнакост нису исте вредности.  Равноправност проистиче из фундаменталних људских потреба, за опстанком, развојем, правом на изборе и правом на слободу.

Тежња за равноправношћу производи неверство, а једнакост ствара верност. Људи чезну за једнакошћу, али ње нема. У древној индијској Камасутри,   приручнику за сексуалну едукацију, идеал једнакости у односу је заснован на слагању по величини полних органа партнера. Међутим, то је само једна компонента односа, недовољна да га сачува од ерозије.

Партнери врло често живе заједно у простору који се зове породица, помешани као уље и вода у боци. Кад протресемо боцу, њихови молекули се помешају, али су и даље одвојени једни од других. Оно што им недостаје до остварења једнакости је недостатак духовне зрелости.

Не разумете шта је то духовна зрелост или незрелост? Ето разлога да упаднете у неверство. Чак и ако живите у стању духовне зрелости, а ваш партнер не, ето опет разлога да искусите неверство. Медени месец, да ли ће икад обасјати планету љубави?