ИСКРЕНОСТ

Искреност

 

Да ли знате која   је разлика између искре и варнице? У први мах, изгледа да су то речи за исте појаве, али нису. Искра је излазак светлости из извора светлости. Варница је одлазак светлости од извора њениг настанка. На пример, из глагола варити настала је именица варница која означава честицу метала која приликом одвајања од матице оставља краткотрајни светлосни траг.

Светлост и вода

Дакле, искра је аутентична светлост коју извор емитује у простор, а варница је сурогат светлости настао из великог трења. Зато искреност представља аутентично понашање неке особе, а варање лажно представљање у комуникацији. Искреност је светлост, а неискреност привидна светлост. Зато у први мах није лако уочити када је човек искрен, а када не.

Древна народна мудрост је изнедрила изреку, не можеш познавати човека док са њим ниси појео килограм соли. Људи су најчешће у комуникацији неискрени. Док ми у ројевима информација које човек свакодневно емитује из себе, разаберемо које су искрене, а које не, требаће нам много времена да упознамо нечији прави карактер, као што нам треба много времена да поједемо килограм соли.

Као што рибе пливају у свету вода, тако људи пливају у океану информација. Међутим, рибе живе у свом природном амбијенту, али људи не. Људи живе, на жалост, у океану неискрености.  Лажна светлост неискрене комуникације  извире из  страха од бола и повређивања. Толико пута су искре невиности биле гашене на самом извору, да се извор љубави затворио и оставио само варнице искрености које се брзо гасе у мору лажи.